دربارهی ما
ب/ظمادهظن ذ هددا جبدا
“بِشميهون اِدهيّی رَبّی (بنام خداوند بزرگ)“
م/ابا ماجاد بلدبا ضاخدا
“اِمشَبّا ماری اِب لِبّا دَخيا (ستايش باد خدايم با قلبی پاک)“
صابئین مندایی، پیروان حضرت آدم (اسوثا و زکوثا نهویلی) و حضرت یحیی تعمید دهنده هستند. این دین (صابئین مندایی) دارای ۶ رکن اصلی میباشد:
۱- توحید (ایمان به خدای واحد و یگانه)
۲- معاد (آخرت)
۳- مصوتّا (تعمید)
۴- رشامه و براخه (وضو و نماز)
۵- صُما (روزه)
۶- زدقا (خیرات و صدقه)
توحید: توحید در لغت به معنای یکی دانستن و در اصطلاح اهل کلام، یگانه دانستن و یکتا شمردن حق تعالی است و در نقطهی مقابل آن، شرک به خداوند قرار دارد. نفی هر گونه شرک و شبیه و نظیر و هر گونه ترکیب عقلی خارجی و وهمی از خداوند و اثبات یگانگی باری تعالی، در دائره اثبات یکتایی و توحید حق تعالی میگنجد.
دلایل عقلی متعددی بر توحید و یگانگی خداوند وجود دارد؛ مانند: برهان وحدت، برهان نظم (هماهنگی عالم)، برهان وحدت انبیا، برهان نفی شبیه، برهان بینیازی خداوند و برهان وحدانیّت و عدم محدودیت خداوند. در این بین آنچه میتواند آسانتر ما را به یگانگی خداوند برساند، شناخت این نکته است که برای حضرت حق، هیچ گونه ماهیّت و حد وجودی مطرح نیست و هیچ شریکی ندارد.
یکی از ارکان دین صابئین مندایی توحید است. توحید یعنی اعتقاد به وحدانیّت و یگانگی هیّی ربّی قدمایی (خداوند معظم ازلی). و یکی از مهمترین اصول اعتقادی منداییان است.
بوثهای از کتاب مقدس گنزاربّا (مبارک باد نامش) این امر را به اثبات میرساند:
خداوند همهی عالمهای نور، بالایی، میانی و تحتانی. چهرهی بزرگ وقار که دیده نمیشود و حدی ندارد. در تاجش دوست و رفیق، و در سلطنتش شریکی ندارد. کسی که به او اعتماد کند سرافکنده نمیشود، و کسی که نامش را با حقیقت ستایش کند، نمیافتد.
بوثهای دیگر از کتاب مقدس منداییان که نشان از عمق و شدت توحید نزد صابئین مندایی میفرماید:
خوشا به حال کاملها که تو را با قلبی پاک شناختند و با اندیشهای راستین تو را یاد میکنند
و با وجدانهای سالم به تو ایمان آوردند و تقدیست میکنند با دهانی که همهاش نیایش است و با زبانی صادق و راستین تو را ستایش نمودند و به تو ایمان آوردند و میگویند یکتا است او، مالک نور در حکومتش. و بزرگتر از او نیست.
معاد: یعنی عودت و بازگشتن به حیات و زندگانی اخروی.
معاد در نزد صابئین مندایی بسیار مورد توجه است و منداییان به جهانی غیر از جهان مادی اعتقاد دارند. آنان این دنیا را فانی و ناپایدار میدانند و به اعتقاد آنان دنیایی ابدی و جاویدان غیر از این دنیای خاکی موجود میباشد، که تمام روانهای خوب، و بدها بعد از پاک شدن گناهان به آنجا میروند.
نشمتاها (روانها) را بر طبق اعمال دستهایشان قضاوت میکند.
منداییان اعتقاد دارند که نشمتای (روان) هر فردی پس از مرگ برای سنجش اعمالش، گناهان و همچنین خوبیهایش از آغاز حیاتش تا رفتن به جایگاه ابدیتش به جایی به نام “اواثر موزنیا” میرود امّا قبل از رسیدن به اواثر، نشمتا از هفت مطراثا (برزخ) (طبقات ظلمات یا شکنجهگاهها) که بین زمین و دنیای نور قرار دارند، و روان بعد از فوت به مدّت چهل و پنج روز باید این مسیر را طی کند تا به جای ترازو (میزان عدل الهی) برسد و مورد بازخواست قرار بگیرد.
در بوثهای دیگر از کتاب مقدس گنزاربّا (مبارک باد نامش) آمده است:
ای برگزیدگان اعتماد داشته باشید بر کارهای خوبی که انجام میدهید
وقتی از جسمتان خارج میشوید بر اعمال دستهایتان تکیه میکنید.
اواثر در عین حال نام یک ملکا یا موجودی نورانی است که به حساب و کتاب ارواح مردگان پرداخته و بد و نیک روانها را حساب میکند و ارواح برای سنجش ناچارند که به آنجا بروند. هر روانی بر حسب اعمالش آنجا مورد بازخواست قرار میگیرد و بر حسب گناهی که مرتکب شده است به یکی از طبقات مطراثا (طبقه ظلمات) برمیگردد تا گناهان او پاک شود و مورد مرحمت و بخشش خداوند قرارگیرد و به عالم نور باز گردد.
ناگفته نماند که طبق نوشته کتب منداییان، روانهایی که خیلی گناهکار هستند به انتها فرستاده میشوند؛ به انتها میرسند در روز بزرگ انتها.
مصوِتّا (مصبتّا): کلمهی مصوتّا یا تعمید در ریشهی زبان آرامی و مندایی به معنای غوطهور شدن در آب و در فرهنگ مندایی به نوع خاصی از مراسم مذهبی گفته میشود که در یردنا (رودخانه) انجام میپذیرد. تعمید جزء اصول دین منداییان است و بالطبع بر هر فرد مندایی واجب است.
تعميد از ابتدای خلقت بشر، “حضرت آدم (اسوثا و زکوثا نهویلی)” تا به حال بدون انقطاع بوده، بطوری كه اولين تعميد مقدس توسط ملكا هيبل زيوا (اسوثا و زكوثا نهويلی)(جبرئيل رسول سلام و درود خدا بر او باد) بر حضرت آدم (اسوثا و زکوثا نهویلی) با نام هیّی ربّی قدمایی انجام گرفت و تا به حال ادامه دارد. تعميد يكی از اركان و اصول مهم دين صابئين مندایی میباشد و از اهميّت به سزایی برخوردار است كه دين صابئين مندایی را پيوسته استوار و به حقيقت آن را از تغييرات دنيوی محفوظ نگه داشته است.
اهمیّت تعمید در دین مندایی به حدی است که اگر فرزندی متولد شود و مراسم تعمید برایش اجرا نشود در شمار منداییان به حساب نمیآید و چنانچه بچهای تعمید نکرده و به دلایلی فوت نماید، هیچ مراسم دینی و مذهبی را نمیتوان برایش انجام داد. در حقیقت با تعمید نوزاد، مندائیت او تثبیت میشود.
كتاب مقدس گنزا ربّا (مبارک باد نامش) میفرمايد:
به نام خداوند بزرگ. نيكوكارانی كه به يردنا (آب روان) میروند، با نور وجودت منور میشوند و تو ای خداوند مهربان آنها را، حفاظت و پابرجا كن و عهد آنها را به عرش سوق ده، خداوند پیروز است.
هر شخص مندایی كه با آگاهی كامل به استقبال تعميد میرود تحولی گسترده در وضعيت روحی و تطهير جسمی وی پديدار میشود، بطوری كه بر هوای نفسانی غلبه كرده، نور ايمان وی افزون میشود و به خداوند يكتا نزدیکتر میگردد.
عواملی که شخص تعمید شونده قبل از تعمید باید رعایت کند:
۱- جسم بايد پاک باشد وآغشته به هيچ نوع مواد رنگی و آرايشی نباشد اعم از پوست و مو.
۲- جسم بايد سالم باشد (زخمی نباشد به صورتی كه ترشحاتی از آن خارج نشود.)
۳- اطمینان از درست پوشیدن رسته (لباس دینی).
۴- دانستن ملواشه (اسم دينی).
۵- برداشتن یک اکلیل و گذاشتن آن در انگشت کوچک دست راست و انجام دادن مراسم رشامه (وضو) قبل از تعمید.
۶- ایستادن کنار یردنا (رودخانه) و خواندن بوثه “ورود به یردنا”.
تعمید بر این افراد واجب است:
۱- تعمید بر نوزادان بعد از ۳۰ روز واجب میباشد.
۲- تعمید عروس و داماد دو بار قبل از مراسم عقد و یک بار بعد از یک هفتهی عقد واجب است.
۳- تعمید علمای روحانی که به نوعی امبطل (در مراسم دینی اشتباه کنند) واجب است.
۴- افرادی (سامرایی) که حمل جنازه را انجام دادهاند؛ تعمید بر آنها واجب است.
۵- تعمید برای زن زائو بعد از یک ماه و پاک شدن واجب است.
۶- تعمید برای اشخاصی که در امبطلات ذبح کنند، یا در امبطلات سنگین گوشت، ماهی و تخم پرندگان بخورند، واجب است.
۷- چنانچه شخصی به نوعی نازل شود مانند دست زدن به جنازه و کمک کردن به حاملین جنازه، کمک کردن در بستن تخت جنازه، دست زدن به دختر یا خانمی که در ابتدای پریودی است و هنوز طماشه نکرده است، دست زدن به عروس و داماد در یک هفتهی عقد، مرد یا پسری که دچار جنب شود؛ اگر همگی در این شرایط بودند و لب به غذا یا آب بزنند و بخورند، تعمید بر آنها واجب است.
۸- اشخاصی که در ۳۶ ساعت اعتکاف عید بزرگ نازل میشوند و نمیتوانند روزه بگیرند و غذا یا نوشیدنی میل میکنند در کنشوزهلی سال بعد، تعمید با رستهی نو، بر آنها واجب است.
رشامه و براخه (وضو و نماز): یکی از مهمترین اصول و یکی از ارکان اصلی دین صابئین مندایی میباشند.
“رشامه” به معنی «طهارت و پاکیزگی» است. رشامه باعث طهارت جسم، روح و روان برای حضور در پیشگاه محبوب حقیقی است و مقدمه معراج آدمی است از خاک به ملکوت. یک شخص متدیّن مندایی موقع انجام رشامه باید پاک و سرحال باشد و خود را برای سخن گفتن با خدای خویش آماده سازد.
انجام مراسم رشامه و براخه (وضو و نماز) بر هر فرد مندایی که به قدرت تشخیص و درک میرسد، واجب است.
رشامه (وضو) شامل ۱۲ بوثه میباشد که هر کدام از بوثهها مختص به یکی از اعضای بدن هستند و موقع خواندن هر کدام از بوثهها عمل مربوط به آن عضو انجام میشود مثلاً بوثهی شستن دستها، هم زمان با خواندن بوثه، دستهایمان را نیز میشوییم.
قبل از انجام مراسم رشامه، بايد ابتدا سر را با بَرزِنقای سفید (عمامه یا روسری) پوشاند و سپس هميانه (كمربند پشمی) را به كمر بست. بستن همیانه برای انجام رشامه و براخه به غیر از روزهای امبطل سنگین واجب است. موقع انجام رشامه جوراب، کفش و دمپایی باید از پاها خارج شوند، ولی پوشیدن صندل چوبی بلامانع است. قبل از انجام رشامه باید زیورآلات را از دستها بیرون آورد، همچنین پوست صورت، دستها، پاها و ناخنها باید از مواد آرایشی پاک شوند.
هر شخص بايد رشامه و براخه خود را با ملواشه (نام دينی) خودش بخواند و انجام دهد. چنانچه بوثههای رشامه و براخه به ترتيب خوانده نشوند، بايد آنها را از اول خواند. آب رشامه بايد روان باشد و قطع نشود مثل آب رودخانه و يا آبی كه توسط شخص ديگری برای انجام رشامه روی دست رشامهكننده ريخته میشود. در زمان انجام دادن رشامه، صحبت كردن و یا خواندن بوثهی اضافی، رشامه را باطل میكند. عينک زدن بعد از رشامه و زمان براخه اشكالی ندارد. همچنین عطسه، سرفه و خميازه رشامه و براخه را باطل نمیكنند.
ترجمهی بوثههای (آیههای) رشامه:
به نام خداي بزرگ. دستهايمان را با حقيقت شستشو داده و لبهايمان با ايمان سخن گفته، سخنانی درخشان، و افكارم انديشههای نورانی را جذب نموده است.
تبرک و ستايش شده است نامت، ای صاحبم مندا اد هیّی، تبرک و ستايش شده است، آن چهرهی عظيم با وقار و جلال كه از خودش منبعث شد.
من (ملواشهی رشامه کننده) نشان شدهام با نشان خداوند، نام خداوند و نام مندا ادهیّی بر من ياد شدند.
گوشهايم شنيدهاند صدای خداوند را.
بينیام استشمام نموده است عطر خداوند را.
نشانم كه بر من است، نبود با آتش و نبود با روغن، و نبود مانند آن كه با مسح شدن تدهين شدهاست. نشانم در يردنای بزرگ آب حيات است كه كسی به قدرتش نمیرسد. نام خداوند و نام مندا اد هیّی بر من ياد شده است. ظلمت مقهور شده و نور برقرار گشته است، نام خداوند و نام مندا اد هیّی بر من ياد شده است.
دهانم با دعا و ستايش پر شد.
زانوهايم خم میشوند و دعا میكنند خدای بزرگ ازلی را.
پاهايم در راههای حقيقت و ايمان به خداوند گام برمیدارند.
من (ملواشهی رشامه کننده) تعميد شدهام با تعميد بِهرَم بزرگ مخلوق خدای عظيم، تعميدم مرا حفاظت و به عرش صعود خواهد داد. نام خداوند و نام مندا اد هیّی بر من ياد شده است.
بر پاهايم، دستهای هفت و دوازده شرير مسلط نخواهند شد. نام خداوند و نام مندا اد هیّی بر من ياد شده است.
“براخه” به معنای پرستش و ادای طاعت ایزد متعال و عرض نیاز به سوی خدای عالمیان است، به طریقی که شریعت پیامبران وارد شده است که در این معنا معاد است.
بوثهای (آیهای) از کلام خداوند در کتاب مقدّس گنزاربّا (مبارک باد نامش) فرمودند…
قیام کنند و ستایش نمایند مالک اعلای نور را؛
خداوندگار همه عالمها را سه بار در روز و دوبار در شب.
برای انجام دادن براخه بايد رو به اواثر، جهت شمال جغرافیایی به حالت عادی ايستاد و بوثههای مربوط به هر زمان (صبح، ظهر و عصر) را خواند.
هنگام خواندن بوثهی اسوث ملكا (سلام و درود بر فرشتگان) كمی تعظيم میكنيم و در جاهایی كه به كلمه (سغدنا) میرسيم تعظيم كامل میكنيم. طبق فرمودهی کتاب مقدس گنزاربا (مبارک باد نامش) بر هر مندایی واجب است که هیّی ربّی قدمایی را سه بار در روز و دو بار در شب عبادت کند. مراسم رشامه و براخه صبح با طلوع آفتاب، ظهر حدوداً ساعت يک و عصر كمی قبل از غروب آفتاب انجام میگيرد، همچنین دو بار در شب خداوند معظم را عبادت کرد.
زدقا (خیرات): یکی از ارکان مهم و یکی از اصول دین صابئین مندایی است و بر هر شخص مندایی واجب است که زدقا دهد. تعریف کلمهی زدقا در لغت، به دو معناست: یکی رشد و نمّو و دیگری پاکی.
کلمهی زدقا به سهمی اطلاق میشود که انسان مؤمن از مال خود خارج میکند و به فقرا میدهد، به این دلیل است که در پرداخت آن، امید رشد و افزایش مال همراه با خیرات و برکات را دارد، و موجب تزکیّه و پاکی روح و روان پرداخت کننده میشود.
بوثههایی از کتاب مقدس گنزاربّا (مبارک باد نامش) میفرماید:
اگر ببینید گرسنهای را سیرش کنید؛ اگر ببینید تشنهای را سیرابش کنید؛ اگر ببینید برهنهای را بر گردنش لباس و پوشش قرار دهید. هر کس که بدهد و هر کس که اعطا نماید (بخشش کند) به او پس داده خواهد شد.
خیرات بدهید که با ارزشتر از همسر و فرزندان است.
وای بر کسی که داشت و از نعمتش اعطا نکرد، گناهانی برای خودش انجام داد.
آیا منظور از دادن زدقا فقط مادیات است؟ خیر، طبق کتاب مقدّس گنزاربّا (مبارک باد نامش) زدقا ارزش و معنای والایی دارد ولی متأسفانه اکثراً فقط معنای مادی آن را در نظر میگیرند.
“زدقا” چیست؟ کمک کردن به هم نوع، به هر طریقی را زدقا میگویند. زدقا میتواند پول و مادیات باشد. زدقا میتواند دادن یک لیوان آب به یک شخص تشنه باشد. زدقا میتواند لباس پوشاندن یک برهنه باشد. زدقا میتواند فقیری را به هر نحوی سر و سامان ببخشیدن باشد. زدقا میتواند پرداخت برای تعمید باشد. زدقا میتواند پرداخت برای مسقتا یا دخرانی باشد. زدقا میتواند برای کمک به جامعهی روحانیّت یا انجمن، جهت استحکام دین باشد. زدقا میتواند وسیلهی نجات یک بیمار باشد. زدقا میتواند کمک کردن به یک مظلوم باشد. زدقا میتواند آموزش علم، دانش و معرفت باشد. زدقا میتواند از زور خود برای کمک کردن به انسانهای ضعیف باشد. زدقا میتواند محبّت کردن؛ بخشیدن و خیلی چیزهای دیگر باشد.
پس فکر نکنیم اگر ما سرمایه نداریم، نمیتوانیم زدقا دهیم. شما با ایمانی که دارید میتوانید به مردم راه درست و ایمان را نشان دهید و آنها را هدایت کنید، شما با زبان خوب و ملایمی که دارید، میتوانید مشکلات مردم را حل نمایید.
صُما (روزه): از نظر منداییان دارای اهمیّت بسیار و یکی از شش رکن مهم و اصلی منداییان است.
هیّی ربّی قدمایی در گنزاربّا (مبارک باد نامش) میفرماید:
برایتان میگویم ای برگزیدگانم، برایتان شرح میدهم ای مؤمنینم،
روزه بگیرید روزهی بزرگ که از خوردن و آشامیدن این دنیا نیست.
روزه گیرند چشمانتان از چشمک زدن و به بدی نگاه نکنید.
روزه گیرند گوشهایتان از گوش دادن به دربهایی (حرفهایی) که از آنِ شما نیست.
روزه گیرد دهانتان از گفتن دروغ شریرانه و دروغ و ریا را دوست نداشته باشید.
روزه گیرد قلبتان از اندیشههای بد، نفرت ،کینه و جدایی در قلبتان نباشد. کسی که کینه داشته باشد، کامل و سالم خوانده نخواهد شد. هر کس که ریا داشته باشد و افکارش را با حقیقت پاک ننماید، دعا و نیایش، پاداش و خیرات برایش محاسبه نمیشود و در آتش شعلهور خواهد افتاد.
روزه گیرند دستهایتان از قتل، و به قتل نرسانید. و دزدی نکنید.
روزه گیرد بدنهایتان از همسری که از آنِ شما نیست.
روزه گیرند زانوهایتان و سجده نکنند و زانو نزنند برای شیطان و اصنام (بتهای) دروغین.
روزه گیرند پاهایتان از راه رفتن فریبکارانه و چیزی که از آنِ شما نیست بپرهیزید و انجام ندهید.
روزه بدارید این روزهی بزرگ را و رهایش نکنید تا آنکه از بدنهایتان خارج شوید. اعتماد کنید بر اعمال خوبی که انجام میدهید؛ وقتی از جسمتان خارج میشوید میتوانید بر این اعمال خوب تکیه نمایید.
محرمات
در كتاب مقدس ما گنزا ربّا (مبارک باد نامش)، دورى و پرهيز كردن از كارهاى بد زياد سفارش شده، از جمله كارهاى بدى كه ذكر شده، اينها هستند:
١- قتل نفس: قتل نفس عمدى يكى از بزرگترين گناهان در دين صابئين است، و در گنزاربّا (مبارک باد نامش) آمده است، كسى كه مرتكب قتل نفس میشود، اسمش به كلى از مندائيت پاک میشود و ديگر مندایى به حساب نمىآيد.
٢- زنا: زنا نيز يكى از كارهاى حرام و ناروا و مكروهى است كه انجام دهندگان اين عمل به واسطه رواج دادن فساد در جامعه منفور هستند و مرتكبين اين گناه نيز بخشوده نخواهند شد.
٣- مسكرات: تمام نوشيدنىها و چيزهايى كه مست كننده هستند، مانند شراب، خمر و غيره كه خوردن و نوشيدنى آنها باعث مستى و از خود بىخود شدن میشوند، حرام هستند. در كتاب گنزاربّا (مبارک باد نامش)صريحاً بوثههايى در اين رابطه ذكر شده است. يكى از اين بوثهها اينچنين میباشد:
هر كس كه شرابخوارى نموده و خمر بنوشد و به لهو و لعب پرداخته
و به جاهاى ناپاک پا بگذارد، در دهانش آتش گداخته خواهند ريخت و سهم جهنم خواهد شد.
۴- دروغ: دروغ نيز يكى ديگر از كارهاى ناپسندى است كه به شدّت منع شده است. در كتابمان سفارش زياد زياد شده كه خودتان را هيچ وقت به كارهايى از قبيل دروغ گفتن، سخن چينى، تقلب، نفاق و غيره آلوده نكنيد.
۵- ربا خوارى: ربا خوارى يكى از اعمالى میباشد كه انجام آن منع شده و مجازات شديدى در آن دنيا براى رباخواران در كتب دينى بيان شده است.
۶- ازدواج با غير مندایى و نيز با خواهر و برادر تنى و ناتنى، عمه، خاله، دایى، عمو، جد، جده، برادرزاده، خواهرزاده، خواهر زن، البته تا قبل از مرگ زن (اگر مردى زنش فوت كند، میتواند با خواهر زنش ازدواج كند)، برادر شوهر حتى بعد از مرگ شوهر حرام و غير مجاز میباشد.
٧- سِحر و جادو: توصيههاى زيادى در رابطه با ياد نگرفتن و انجام ندادن سِحر و جادو در كتاب مقدسمان گنزاربا آمده است و اين كار بسيار بد و ناروا شمرده شده است. در يكى از بوثهها اينچنين آمده است:
ياد نگیرید سِحر و فريب شيطان را و به دروغ شهادت ندهيد.
٨- خوردن گوشت خوک، گراز و تمام حيوانات وحشى و درنده و كلا همهى حرام گوشتها، حرام است.
٩- كارهايى از قبيل فخرفروشى، ظلم، چپاول، تجاوز به حريم ديگران و غيره از اعمال ناپسند هستند و غيره.